OSTRVO HVAR

Ostrvo Hvar je proglašeno za jedno od 10 najlepših ostrva na svetu od strane čitalaca “Conde Nast” magazina za putovanja (2009). Hvar je poznat po svojim izuzetnim prirodnim lepotama, kao i po svom kulturno-umetničkom i istorijskom nasleđu.

8

Hvar ima blagu i prijatnu klimu i smatra se za jedno od najsunčanijih mesta u južnoj Evropi, sa više sunčanih dana od Nice i Dubrovnika. Na severozapadnom delu se nalazi prostrana, plodna udolina, a ostrvo obiluje i izvorima pitke vode. Prekriveno je borovom šumom, vinogradima, maslinjacima, voćnjacima, kao i poljima lavande i ruzmarina. Ostrvo Hvar je postalo poznato kao lečilište zbog dobrih uslova za oporavak (naročito za probleme sa disajnim putevima i alergijama) kada su prvi turisti posetili ostrvo 1868. godine. Hvar je bio glavni trgovački centar i luka za vreme Mletačke republike, kada je imao sopstvenu flotu trgovačkih jedrenjaka. Ovo je bilo vreme velikog napretka i slave kada su, danas još postojeće, palate, tvrđave i javne zgrade izgrađene (jedno od prvih javnih pozorišta izgrađeno je u gradu Hvaru 1612. godine).

STARI GRAD
Stari_Grad_(Hvar)

Stari Grad na ostrvu Hvaru je najstariji grad na hrvatskoj strani Jadrana. Osnovan je od strane grčkih kolonizatora sa egejskog ostrva Parosa 385. godine pre nove ere i nazvan Faros. Kasnije su Rimljani preuzeli te teritorije i nazvali ga Faria, a Hrvati koji su se tu naselili posle njih – Hvar. Od 14. veka nosi naziv Stari Grad. U doba renesanse bio je poznat po svojoj floti jedrenjaka, trgovcima, plemstvu, graditeljima i piscima (od kojih je najpoznatiji Petar Hektorović).

O ovim drevnim vremenima svedoče brojne stare građevine, zidine, zapisi u kamenu i mozaici, a arheolozi stalno nailaze na nova otkrića. Pored Starog Grada, ka istoku je plodno starigradsko polje sa vinogradima, stablima masline i poljima lavande. Parcelizacija zemlje u starigradskom polju potiče iz antičkog vremena i uvršćena je od strane UNESCO-a na listu svetske kulturne baštine.

 

KAKO DOĆI DO STAROG GRADA

Molimo vas da pogledate web stranicu svake saobraćajne opcije s obzirom da red plovidbe, letenja, vožnji itd. varira tokom godine.

VOZ – linija do Splita iz više gradova i susednih država.

AUTOMOBIL I AUTOBUS – Autoput A1 od Zagreba i Rijeke na severu ili Dubrovnika na jugu povezuje se sa Splitom i Drvenikom, koji su luke za hrvatske destinacije. (varijanta sa Drvenikom se ne preporučuje).

BROD / TRAJEKT – pristaništa na Hvaru su u Starom Gradu (glavna luka), Jelsi, Hvaru i Sućuraju:
– u pravcu Starog Grada iz:

Splita – trajekt 5-7 puta dnevno za vreme letnje sezone – putovanje traje 105 minuta (Jadrolinija) http://www.jadrolinija.hr/

Dubrovnika, Korčule, Rijeke – nekoliko puta nedeljno u toku letnje sezone (Jadrolinija) http://www.jadrolinija.hr/
Ankone, Peskare i Barija – (Jadrolinija, SNAV) http://www.jadrolinija.hr/

AVION – direktni i indirektni letovi iz raznih gradova Hrvatske i Evrope ka splitskom aerodromu (28 km zapadno od Splita, kod Trogira);

Mnogobrojne regularne i niskobudžetne avio kompanije lete za Split, kao što su: Croatian Airways (iz Zagreba i drugih hrvatskih i evropskih destinacija), zatim Austrian, Alitalia, Malev, Aeroflot, Lufthansa, Blue1, Wizzair, Easy Jet, German Wings, i mnoge druge.
Mnogi od letova su samo od maja do oktobra, tj. tokom turističke sezone. http://www.split-airport.hr

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.